Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prostor je v osnovi koncept, vezan na opazovalca. Zaradi naših dimenzij in čutov zaznavamo obdajajoči prostor kot skupek treh dimenzij: širine, višine in globine (dolžine).

Prostor pa lahko ustvarimo tudi tako, da ploskev izbočimo ali ukrivimo.


{RAZMISLI; Ali obstajajo še kakšne druge vrste prostorov? Kako razumeš izraz levo-desno, zgoraj-spodaj, navpično-horizontalno, gor-dol, naprej-nazaj?}


Prostorski križ

Likovni prostor je z likovnimi sredstvi predelan psihološki prostor. V arhitekturi poznamo zunanji in notranji prostor, v kipih pa kombinacije polno-praznih volumnov. Najznačilnejši likovni prostor najdemo na slikah in risbah kot skupek globinskih vodil ali prostorskih ključev, ki ustvarjajo iluzijo prostora na 2D-podlagah.

Primeri prostorskih ključev.


Prostorske projekcije

Uporabljajo jih tako risarji in arhitekti kot inženirji. 
Pravokotna projekcija 
Izometrija 
Enobežiščna perspektiva 


Dvobežiščna perspektiva 
Dvobežiščna perspektiva  

Obstajajo tudi neobičajni načini prikaza prostora, ki so jih uporabljali v drugih kulturah in časih. Sodobna umetnost te prostore ponovno oživlja in interpretira po svoje.

<NAZAJ
>NAPREJ22/237