Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Fotografija

Fotografija je medij, s katerim lahko s kemičnim ali digitalnim postopkom, slikovno upodobimo in razmnožujemo izbrane podobe. V nasprotju z risanimi podobami, ki so subjektivne interpretacije realnosti, naj bi fotografija objektivno zabeležila vidno stvarnost.

{UTEMELJI;Ali fotografija objektivno zabeleži vidno stvarnost? Svoj odgovor utemelji.}

Nastala je kot rezultat ohranjanja svetlobne slike na podlagi, nekoč na plošči in na filmu, danes na svetlobnem tipalu fotografskega aparata. Fotografiramo lahko vse, kar gledamo. Pred objektiv fotografskega aparata lahko postavimo sadje ali zelenjavo, prijatelje ali sorodnike, lahko fotografiramo naravo ali mesto.

Ogromno podob vsak dan vdira v našo zavest. S spoznavanjem le-teh med praktičnim delom lahko postanemo do njih pozornejši in bolj kritični.


Robert Capa, 5. 9. 1936, Padajoči vojak, Cordoba, Španija

{FOTOGRAFIRAJ;Opazuj svojo okolico (doma, v šoli, na zabavi) in posnemi dokumentarno fotografijo, ki naj priča o času, v katerem je nastala. Bodi pozoren na kompozicijo.}


Dorothea Lange, leto 1936, Migrant Mother, ZDA

Optika
Pomemben del fotografskega aparata, ki zbira svetlobo in jo projicira nekoč na film, danes na svetlobno občutljivi čip, je objektiv. Z njim urejamo količino prostora in svetlobe, ki ju zajamemo v sliko ter globinsko ostrino.

<NAZAJ
>NAPREJ218/237