Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Animacija

Animacija (lat. anima = duša, glagol animare = vdihniti življenje) pomeni vtis ali iluzijo gibanja, ki jo zaznavamo, ko hitro predvajamo sličice. Sličice so, seveda, statične, vsaka se malo razlikuje od predhodne. Te spremembe dojemamo kot gibanje figure oziroma objekta.

Tudi danes je za večino ljudi animacija drugo ime za otroško risanko, zato jo na žalost še danes mnogi gledajo z zaničevanjem. V novejšem času so se (spet) uveljavile nekatere risanke s humornimi vsebinami za starejšo populacijo.

Animacijo poznamo tako dolgo kot film, le da je priljubljenost tega medija prišla nekoliko pozneje skozi otroško risanko. Risanka je nekaj, kar spremlja v spanec in na televizijskih zaslonih razveseljuje generacije in generacije mladine. Pri nas zagotovo od samih začetkov televizije (torej od leta 1958). Drugje v svetu pa že prej.

Risanke nastajajo na robu zvezka. Nekoliko spremenjene risbe, narisane na zaporednih straneh zvezka, oživijo s hitrim listanjemSkica gibajoče se figure.


Eadweard James Muybridge, leto 1878, Race Horse, Anglija

Dokumentarni film iz Bray Studiosa nam prikaže, kako so se risale risanke leta 1919.

John Randolph Bray in Wallace Carlson, leto 1919, How Animated Cartoons Are Made

<NAZAJ
>NAPREJ221/237