Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
10.

Risanka je zelo zabavna. Še posebej takrat, ko nam govori stvari na malce domišljijski način. To je medij fantazije. Ko hočem nekaj podobnega narediti pri fotografiji, smo že pri fotomontaži, pri videu pa pri znanstveni fantastiki z dobrimi ali s slabimi scenskimi učinki. Vse to v risanki živi samoumevno na najbolj neverjeten način.

Risanka je zahtevna naloga. Poskusi svojo zgodbo spraviti v čas, ki ni daljši od 30 sekund. Pri hitrosti vrtenja od 8 FPS je to 240 posnetkov, potrebuješ pa še nekaj sekund za naslov ter odjavno špico.

Kadriranje je prav tako pomembno. Načrtovanje trajanja posameznih delov ti bo prikrajšalo nepotrebno delo.

Imeti moraš nekoliko drugačen pogled od ustaljenega. To bo vneslo pravi čar v tvoje delo.

Če želiš, da ima tvoja risanka glasbeno podlago, jo dodaj naknadno. Risanko prav tako kot video lahko obdeluješ pozneje.

Tvoja naloga lahko izhaja iz glasbe, ni nujno, da je to nekaj, kar rad poslušaš.

Pri tej nalogi odmisli podobe, ki tvojo glasbo spremljajo na ovitkih. Narisane naj bodo tvoje podobe. Naj govorijo povsem drugačno zgodbo od tistih, ki jih videvaš pri video spotih.

Lahko pa spet izhajaš iz čisto nepričakovanih tem, kot so na primer:

  • Koncert za 2 motorni žagi in pnevmatsko kladivo.
  • Poročni ples klobase in vilice.

Celo znani Walt Disney je svoje risanke začenjal s preprostimi skicami na papirju.

Walt Disney, leto 1928, Skica za Plane Crazy

11.

Risanko izdelaj s spodnjo skicirko:

<NAZAJ
>NAPREJ226/237