Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Postopek izdelave animacije

Osnova za animacijo je zgodba. Točno moramo vedeti, kaj hočemo narediti. Tako kot pri filmu ali videoposnetku moramo imeti zgodbo, razčlenjeno v manjše dele, sekvence, dinamično kadrirane, ki v zaporedju jasno prinašajo našo misel. Prostor risanke je prostor naše domišljije. Zato se v risankah lahko dogajajo najbolj neverjetne stvari (roke rastejo, telesa razpadajo in se spet sestavljajo, podmornice letijo).
V risanki lahko animiramo pravzaprav vse, kar je okoli nas, zato je nabor materialov in izraznih sredstev izjemno velik.


Skica gibajoče figure. Risanke so nastale pri pouku na Gimnaziji Velenje. Dijaki so animirali različne materiale.

{POIŠČI; Na spletu poišči katerokoli risanko iz serij La linea in Gustaf ter ju primerjaj.}

Virtualna in mobilna omrežja

Splet je v zadnjih desetletjih doživel izjemen razvoj. Iz preproste povezave nekaj univerzitetnih računalnikov smo dobili povezavo s skoraj vsemi ljudmi na svetu. Splet je odličen vir informacij za skoraj vsako področje.

Estonsko ministrstvo za zunanje zadeve v virtualnem svetu Second Life.Računalniške igrice so prinesle izraz virtualna resničnost. Skozi spletne svetove tipa Second Life je virtualna resničnost zaživela v praksi. Ogromno ljudi živi svoje drugo življenje v tem interaktivnem svetu. Še več, ta svet ima svoj denar – zdaj mu je ime bitcoin in skozi leta mu je vrednost strmo narasla.

V sporočilih se pogosto pojavljajo znaki za razpoloženje tistega, ki jih pošilja. Z orodjem za risanje ustvari svoje znake, s katerimi boš upodobil nekatera razpoloženja: vesel sem, evforičen sem, sem bedno ...

<NAZAJ
>NAPREJ222/237