Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Seštevamo s kockami

Družina Sever se je najprej podala v Barcelono. Do Barcelone je $1\,477$ km. Nato so se odpeljali v Amsterdam. Maruša in Uroš sta želela izvedeti, koliko so že prepotovali. Zapisala sta račun iz danih razdalj: Ljubljana/Barcelona + Barcelona/Amsterdam.

$1\,477\,$km$\:+\:1\,578\,$km$\:=$

Ocenita rezultat: 1500 km + 1600 km = 3100 km

Sedaj računata: $1\,477\,$km$\:+\:1\,578\,$km$\:=\:1\,477\,$km$\:+\:1\,000\,$km$\:+\:500\,$km$\:+\:70\,$km$\:+\:8\,$km$\:=\:$

$=\:2\,477\,$km$\:+\:500\,$km$\:+\:70\,$km$\:+\:8\,$km$\:=$

„Oh, jaz ne morem več računati," je dejal Uroš. „Tudi meni se zdi tako dolg račun," je rekla Maruša. Mimo je prišla mama in rekla: „Jaz pa imam rešitev za vaju. Račun izračunajta pisno. To gre veliko hitreje in lažje." „Pisno? Tega pa se še nismo učili," sta dejala. „No, pa vama bom jaz pokazala," je rekla mama in vzela pisalo ter papir in zapisala račun.

Poglejmo si, kako račun ponazorimo z desetiškimi enotami.

Kako pisno seštevamo?

Kje začnemo pisno seštevati?

<NAZAJ
>NAPREJ240/557