Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prebivalstvo Južne Amerike

Južna Amerika je celina z velikim deležem revnega prebivalstva. Premožnih je le dober odstotek. Revno prebivalstvo je pogosto brez zaposlitve in doma. Najbolj so ogroženi otroci, ki so brez pravic: nimajo hrane, so brez strehe nad glavo, varnosti, igre ali izobraževanja; opravljajo pa že v rani mladosti težka fizična dela.

V Južni Ameriki živijo staroselski Indijanci z Andov, različna ljudstva Amazonskega nižavja, belci, potomci Špancev in Portugalcev, črnci, ki so jih pripeljali v času suženjstva. Velik del prebivalstva je mesticev, v katerih se prepleta indijansko in evropsko poreklo. Staroselci v Amazonskem gozdu so izrinjeni zaradi izsekavanja gozda, pridobivanja novih kmetijskih zemljišč in odpiranja rudnikov. Prav tako so ogrožena majhna ljudstva. Soočajo se z novim načinom življenja, prilagajanjem večini in pogosto tudi z zatiranjem.

Gostota prebivasltva Južne AmerikeIzpiši večja mesta Južne Amerike, v katerih je gostota prebivalstva največja.

S pomočjo zemljevida zapiši, kateri so najgosteje poseljena območja Južne Amerike.

Središče La Paza - Bolivija Argentinsko prebivalstvo Raznolikost brazilskega prebivalstva

Preberi spodnji odstavek in vpiši manjkajoče besede.

Tako kot v ZDA , kje je nastala ameriški narod, je tudi v Braziliji nastal brazilski narod iz mešanice različnih ljudstev.

Kaj pomeni beseda Eldorado?

<NAZAJ
>NAPREJ136/177