Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Prvotni prebivalci Južne Amerike so Indijanci, ki so živeli v Andih, ter različna ljudstva Amazonskega nižavja. Po prihodu belcev so bili staroselci v Amazonskem gozdu zaradi izsekavanja izrinjeni iz svojega življenjskega okolja. Z mešanjem se je izoblikovalo današnje prebivalstvo Južne Amerike. To so potomci staroselcev, Špancev, Portugalcev in nekdanjih sužnjev iz Afrike. Večina prebivalcev je mesticev, potomcev Indijancev in belcev.
Številni belci so iskali srečo in priložnost za boljše življenje. Naselili so se tja, kjer je veliko naravnih dobrin, hkrati pa so iskali območja z ugodnim podnebjem. Nastajala so mesta, ki imajo danes tudi več milijonov prebivalcev. Podeželje se prazni, na robu mest nastajajo favele - socialno in kulturno izločena območja.

Buenos Aires (dober zrak), glavno mesto Argentine
Machu Picchu, nekdanja prestolnica Inkov - Peru Mesto Valencia - Venezuela

Južna Amerika je pestra ljudska mešanica narodov in ras .

Staroselci so Indijanci . Poleg belcev , ki so kolonizirali Južno Ameriko, v njej živi tudi veliko črncev .

Evropejci so v Južno Ameriko prinesli pšenico, kavo, sladkorni trs in bombaž. Danes države Južne Amerike na plantažah pridelujejo sladkorni trs, kavo, kakav, tropsko sadje, tobak, kavčuk in sojo za izvoz. V Pampah so pšenična polja in velike črede goveda in ovac.

Južna Amerika ima največji delež tropskega deževnega gozda; večino ob Amazonki. Žal gozd iz dneva v dan izginja zaradi izsekavanja, potreb po večanju poljedelskih površin in zaradi požarov. S tem pa izumirajo živalske in rastlinske vrste, mnoga ljudstva izgubljajo svoj življenjski prostor. Številne nevladne organizacije si prizadevajo za ustavitev sekanja amazonskega gozda.

Katoliška katedrala v Venezueli
Nogomet  je južnoameriški šport št. 1. Bil je celo povod za vojno med državama.
Karneval v Riu de Janeiru - Brazilija

Preberi spodnji odstavek in vstavi manjkajoče besede.

Južna Amerika je v preteklosti bila razdeljena med {Portugalsko;Španijo} in {Španijo;Portugalsko} . Le Gvajano so si delile Francija, Nizozemska in Velika Britanija. 
<NAZAJ
>NAPREJ140/177