Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Gospodarstvo Južne Amerike

Kmetijstvo

Pred prihodom Evropejcev so bile glavne kulturne rastline Južne Amerike kakav, tobak, koruza, krompir in maniok. Beli človek je v novo deželo pripeljal pšenico, kavo, sladkorni trs in bombaž. S seboj je prinesel tudi poseben način pridelovanja kulturnih rastlin - plantažno gospodarstvo. Danes Južna Amerika za izvoz prideluje sladkorni trs, kavo, kakav, tropsko sadje, tobak, kavčuk in sojo.

Iz spodnjih slik lahko razberemo, kako so nove kulture in plantažni način pridelave prevzele vodilno mesto v poljedelstvu.

V Pampah so pšenična polja in velike črede goveda in ovac, zato je Argentina izvoznica žita in govejega mesa. Rastoče povpraševanje po mesu povzroča, da sekajo vse več gozda, saj površine tropskega deževnega gozda spreminjajo v pašnike in nasade soje, ki jo v obliki živalske krme izvažajo v Severno Ameriko in Evropo.

Nekdaj povsem zeleno Amazonsko nižavje je čedalje bolj izsekano

Za južnoameriške države (karibske, Čile, Peru in Argentino) je ribolov pomembna gospodarska panoga.

Pridelovanje kokinih listov je v andskih državah že dolgoletna tradicija. Žvečenje kokinih listov lajša bolečine, pomaga pri višinski bolezni, zmanjšuje občutek lakote in mraza. Grmovje raste v Andih, na višini med 500 in 1500 m. Pobiranje mladih kokinih listov poteka skozi vse leto. Posušene liste kmetje prodajo. S kemičnimi procesi se iz koke pridobiva droga kokain. Večino kokaina, ki ga ilegalno uvažajo v ZDA, je iz Kolumbije in Bolivije. Kokain iz Bolivije prodajajo tudi v Brazilijo, ki je druga največja porabnica kokaina na svetu. Zanimivo: koka (coca), ker jo je na začetku vsebovala, je poimenovala tudi ameriško brezalkoholno pijačo. 

S pomočjo zemljevida, ki kaže poti njegove prodaje, zapiši, v katerih južnoameriških državah proizvajajo kokain.

<NAZAJ
>NAPREJ138/177