Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Enačbe s seštevanjem

Na tehtnici imamo vreče s pomarančami. Vse pomaranče tehtajo enako. Tehtnica je uravnotežena, torej je število pomaranč na levi strani enako številu pomaranč na desni strani tehtnice. Kako bi ugotovili, koliko pomaranč je v rjavi vrečki?

Koliko pomaranč moramo dodati, da bo tehtnica uravnotežena?

To vprašanje lahko predstavimo z zapisom $5+ \Box $ = $13$. Manjkajoče število, ki ga moramo vpisati v okvirček, predstavlja neznano število pomaranč v rjavi vreči. Namesto zgornjega zapisa s praznim okvirčkom lahko naše vprašanje predstavimo tudi z naslednjim zapisom: $5 + x = 13$, kjer črka $x$ označuje neznano število pomaranč v rjavi vreči.

 

Kako bi izračunali, koliko pomaranč se skriva v rjavi vrečki? Na vsaki strani tehtnice odvzamemo enako število pomaranč tako, da bo na levi strani ostala le rjava vreča.

Ker smo na obeh straneh odvzeli enako število pomaranč, bo tehtnica še vedno v ravnovesju. Zato velja $5 + x -$ 5 $= 13 -$ 5 . Tako ugotovimo, da je $x = 8$.

Še enkrat si oglejmo, kako smo poiskali neznano število $x$.

Pravkar smo rešili enačbo $5 + x = 13$. Rešiti enačbo pomeni poiskati tako število $x$, da bo rezultat na levi strani enačaja enak rezultatu na desni strani enačaja. Ugotovili smo, da je število $x = 8$ rešitev naše enačbe $5 + x = 13$.

<NAZAJ
>NAPREJ402/557