Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Enačbe z odštevanjem

Koliko pomaranč bi morali odstrani z desne strani tehtnice, da bi bila tehtnica v ravnovesju?

Naj bo $x$ neznano število pomaranč, ki jih je potrebno odstraniti, da bo tehtnica v ravnovesju. S pomočjo aktivne slike zlahka ugotovimo, da moramo odstraniti 8 pomaranč. Zato je $x = 8$.

Kako rešimo enačbo $5=13-x$?

Vprašamo se, katero je tisto neznano število $x$, ki ga moramo odšteti od $13$, da dobimo $5$. To pomeni, da nas zanima, za koliko je $13$ večje od $5$. Za $8$, saj je $13 - 5 = 8$.
Zato je $x = 13 - 5$.
Torej je $x = 8$.

V škatli imamo nekaj kock. Ko iz škatle vzamemo $4$ kocke, je v škatli še $7$ kock. Koliko kock je bilo v škatli na začetku?

Kako bi zapisal enačbo, ki jo prikazuje tehtnica?

Na levi strani imamo škatlo z $x$ kockami, iz katere jemljemo modre kocke. Na desni strani imamo oranžne kocke.

$x$ - 4 = 7

Koliko modrih kock je v škatli, preden izvzamemo $4$?

$x$ = 11

<NAZAJ
>NAPREJ403/557