Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zapiši števila, za katera velja $x \leq 4$.
Pri razmisleku si lahko pomagaš s premikanjem črne pike na spodnji premici.

Rešitev: $x = 1, x = 2, x = 3$ in $x = 4$.

Zgled

Poveži pare. Pomagaj si z zgornjo premico.

$y > 5$
$y = 8$
$y < 5$
$y = 2$
Število napačnih: 0

David se odpravlja na bazen. Z njim gredo sestra Maja in prijatelja Marko ter Janko. Babica mu je dala $14$ evrov za bazen. Koliko evrov lahko znaša cena vstopnice, da bodo lahko vstopili?


Ceno vstopnice označimo s črko $x$. Vsi štirje bodo lahko vstopili, če bo za število $x$ veljalo: $4x \leq 14$.
To neenačbo bomo rešili s poskušanjem tako, da bomo namesto črke $x$ vstavljali različna števila. Najprej v tabelo zapišimo vrednosti števil $x$ in $4x$. Neenačbo zapišimo v preglednico.

$x$  $1$ $2$
$3$
$4$
$5$
$4 \cdot x $
  4 8  
12  
16  
20  

Iz preglednice ugotovimo, da je $x\leq 14$ takrat, ko je $x=1$, $x=2$, $x=3$ in $x=4$.

Pri enačbah smo ugotovili, da je vedno ena možna rešitev. Pri neenačbah pa je možnih več rešitev, ki ustrezajo neenakosti. Rešitev neenačbe so torej števila, ki naredijo neenakost resnično.

<NAZAJ
>NAPREJ421/557