Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Še več povezanih količin

Peter gradi hišo. Ali bo hiša prej zgrajena, če bo na pomoč povabil prijatelja? Kaj pa, če na pomoč pridejo še trije prijatelji?

Pomagaj si s spodnjo animacijo in razišči, kaj se dogaja s časom grajenja, če povečujemo število delavcev.

Prej smo ugotovili, da če povečamo eno količino, se poveča tudi druga. Ali tudi tukaj velja, da če povečamo število delavcev, se poveča tudi čas gradnje hiše?

Koliko zidakov zazidata $2$ in koliko $4$ delavci v $2$ minutah? Zidake povleci v kroga.

Dopolni preglednico.

število delavcev/čas
$1$ minuta
$2$ minuti
$3$ minute
$1$ delavec
 
$2$ delavca   4 zidaki
6 zidaki
$4$ delavci

4 zidaki

8 zidakov
12 zidakov

Tudi med količinama, kot sta čas gradnje in število delavcev, obstaja povezava. Vendar v tem primeru velja, da če število delavcev povečamo, se čas gradnje zmanjša. Količini pa sta še vedno povezani.

<NAZAJ
>NAPREJ429/557