Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ulomki

Spodnja slika prikazuje pravokotnik, ki je razdeljen na $15$ delov. Štirje deli so pobarvani. Štiri petnajstine zapišemo z ulomkom takole:

Število $15$, ki je zapisano spodaj, nam pove, da je celota razdeljena na $15$ enakih delov. Število $4$ je zapisano zgoraj. Pove nam, da so pobarvani $4$ deli. Spodnje in zgornje število ločuje črta, ki jo narišemo sredi vrstice. To črto imenujemo ulomkova črta.

Zgled

Z ulomkom zapiši, kolikšen del lika je pobarvan.

$ \ \ \ \ $ 
3
5
$ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ $ 
5
12
$ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ $
9
16

Zgled

V zvezek nariši pravokotnik, širok $10\ \rm cm$ in visok $1\ \rm cm.$ Razdeli ga na petine. Štiri dele pobarvaj. Zapiši z ulomkom, kolikšen del pravokotnika ni pobarvan.

Zgled

Kolikšen del lika je pobarvan? Poveži ustrezne pare.

$\frac{5}{9}$
$\frac{3}{8}$
$\frac{1}{3}$
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ444/557