Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pravokotnik

Lastnosti pravokotnika uporabimo pri njegovem načrtovanju. Pri načrtovanju na mrežo (karirast papir) nam ta služi kot pomoč pri določanju vzporednosti in pravokotnosti. Nalogo si rešil že pri uvodnem ponavljanju.
Kadar načrtujemo na navaden list papirja ali na tablo, uporabimo geometrijsko orodje, torej ravnilo (najpogosteje geotrikotnik) in šestilo. Geotrikotnik nam bo služil za načrtovanje vzporednic in pravokotnic. Šestilo bomo uporabili za načrtovanje skladnih stranic.

Načrtajmo pravokotnik najprej le z geotrikotnikom.
Preden začnemo načrtovati, narišemo skico. Načrtali bomo poljubno velik pravokotnik.

Poglejmo si še, kako načrtamo pravokotnik z geotrikotnikom in šestilom. Načrtali bomo pravokotnik z dolžino $4\,\rm cm$ in širino $3\,\rm cm$.
Najprej izpišemo podatke in narišemo skico.

Načrtaj v zvezek pravokotnik z dolžino $4\;\rm cm$ in širino $2\;\rm cm$.

Kvadrat

Po kateri lastnosti med pravokotniki spoznamo kvadrat?

Pri načrtovanju kvadrata upoštevamo njegove lastnosti. Oglej si oba posnetka. Na prvem je predstavljeno načrtovanje poljubno velikega kvadrata s šestilom in ravnilom.

Na drugem posnetku je predstavljeno načrtovanje kvadrata, s stranico $5\;\rm cm$, samo z geotrikotnikom.

Načrtaj v zvezek kvadrat s stranico $4\;\rm cm$.

<NAZAJ
>NAPREJ159/500