Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ploščinske enote

Timovi starši so se odločili, da mu bodo preuredili sobo in kopalnico. V sobi bodo zamenjali laminat in jo prepleskali, v kopalnici pa bodo položili keramične ploščice. Kaj morajo narediti, preden se odpravijo v trgovino po material?

V trgovini bodo morali povedati koliko ploščic, koliko laminata in koliko barve potrebujejo. Količina je odvisna od velikosti tal in sten, se pravi ploskev. Količino, s katero določamo velikost ploskev, imenujemo ploščina.

Do zdaj smo določali velikost ploskev v ploščinskih enotah, ki smo si jih sami izbrali: kvadrat, trikotnik ... V nadaljevanju si bomo pogledali, katere druge ploščinske enote še poznamo.

Ponovitev

$1$. Najprej oceni, nato položi in preštej, koliko zelenih ploščic potrebujemo, da pokrijemo tla otroške sobe in kopalnice.

Tla otroške sobe pokrije 11 ploščic, tla kopalnice pa 4 ploščice. Za oba prostora skupaj potrebujemo 15 ploščic.

$2$. Na sliki sta lika in merska enota E. Kolikšna je ploščina likov, če je merska enota E?

<NAZAJ
>NAPREJ98/500