Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razčlenimo število

Oglej si zapise števil starodavnih civilizacij. Ali se kaj razlikujejo od današnjega zapisa?
Poskusi zapisati število 25 z egipčanskim, rimskim, azteškim, majevskim in babilonskim zapisom. Ali bi znal zapisati svoj datum rojstva v kateremkoli spodnjem zapisu?

Ponovitev

Pravilno poveži.

$10\cdot10\cdot10\cdot10$
$10^4$
$10\r{+}10\r{+}10\r{+}10$
$4\cdot10$
$4\cdot4\cdot4$
$4^3$
Preveri

Števila zapisujemo s števkami $0$, $1$, $2$, $3$, $4$, $5$, $6$, $7$, $8$ in $9$. Ta zapis so prvi uporabili Indijci, v Evropo pa so jih prinesli Arabci, zato jim pravimo tudi arabska števila.


Arabska števila iz 10. stoletja

Številski sestav, v katerem smo tako domači, se imenuje desetiški številski sestav. V tem poglavju si ga bomo ogledali podrobneje.

<NAZAJ
>NAPREJ319/500