Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ulomki

Jure in Jasna sta bila v četrtek sama doma, zato je mama predlagala, da si za večerjo lahko naročita pico. Naročila sta dve pici. Jasnina pica je bila razrezana na osmine, Juretova pa na sedmine. Ko sta se najedla, sta ugotovila, da je Jure pojedel $\frac{3}{7}$ svoje pice, Jasna pa $\frac{5}{8}$ svoje pice.

 

 

Na obeh krožnikih je ostalo kar nekaj pice in med njima se je razvnela vroča debata, ko je Jure trdil, da je on pojedel več, Jasna pa je temu oporekala in vztrajala, da je več pojedla ona.

Kdo ima prav, Jasna ali Jure?

Da jima boš lažje pomagal priti do odgovora, se bomo najprej spomnili, kar o delih celote že vemo. Ponovili bomo, kako dele celote zapišemo z ulomki, in dele celote primerjali.  

Ponovitev

Katere dele celote prepoznaš na fotografijah? Poveži ustrezne pare.

$\frac{5}{6}$
$\frac{1}{2}$
$\frac{3}{4}$
$\frac{5}{12}$
$\frac{2}{3}$
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ405/500