Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sklepni račun

Brzovlak vozi s povprečno hitrostjo $120\ {\rm km}$ na uro. Tovorni vlak prevozi v osmih urah $480$ kilometrov. Koliko kilometrov prevozi brzovlak v $5$ urah? Koliko kilometrov prevozi tovorni vlak v $5$ urah?

 

Do sedaj smo podobne naloge reševali s sklepanjem, pomagali smo si s tabelami in slikami. Sedaj se bomo naučili uporabljati sklepni račun.

Ponovitev

1. Nadaljuj z zapisom v tabeli.


 Število vrtnic
 $3$ 
$5$ 
$7$ 
$9$ 
$13$ 
$21$ 
 Cena [€]
 $6$ $10$
$14$
  18
  26
  42

2. Avtomobil vozi $60\ {\rm km/h}$ in prevozi neko pot v $1$ uri. V kolikem času bi prevozil isto pot, če bi vozil dvakrat hitreje? S kako hitrostjo vozi kolesar, če potrebuje za isto pot $3$ ure?

Sklepamo: Če avtomobil vozi $2$-krat hitreje, se čas prevožene poti $2$-krat zmanjša. Kolesar vozi $3$-krat počasneje od avtomobila, torej se bo njegov čas prevožene poti podaljšal.

Tabela:

Hitrost [${\rm km/h}$]
 $60$ 
 $120$ 
20
 Čas   $1\ {\rm h}$   30 ${\rm min}$ 3 ${\rm h}$
<NAZAJ
>NAPREJ391/500