Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sklepamo

Miha je pomagal pri prenavljanju dvorane. Pobarvati je moral $18$ stolov, za kar je dobil $15$ plastenk barve. Dostavili so mu še $12$ stolov. Koliko plastenk barve bo potreboval, da bo pobarval vse stole? Za delo je potreboval $6$ ur. Koliko ur bi potreboval, če bi se mu pridružil še Jaka?

 

Podobne naloge smo že reševali. Naloge smo reševali s sklepanjem iz enote na množino in iz množine na enoto. Sedaj bomo reševali naloge, kjer bomo sklepali iz množine na množino.

Ponovitev

1. En kilogram pomaranč stane $2\ {\rm €}$. Koliko stanejo $3\ {\rm kg}$ pomaranč? Kaj pa $5\ {\rm kg}$ pomaranč? Koliko bi plačali za $10\ {\rm kg}$ pomaranč? Odgovore zapiši v tabelo.

Pomaranče [${\rm kg}$]
Cena [${\rm €}$]
 $1$   $2$
 $3$   6
 $5$   10
 $10$   20

2. En delavec potrebuje za pleskanje sobe $6$ ur. V kolikem času sobo prepleskata $2$ delavca in v kolikem času trije delavci?

Čas [${\rm h}$]
$6$  
3   
2  
Število delavcev
$1$
2 3
<NAZAJ
>NAPREJ384/500