Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Sodo in liho

Spodaj so prikazana štiri različna štetja. Števila na prvi premici prikazujejo štetje od $1$ naprej s korakom po $10$. Na drugi je prikazano štetje od $1$ naprej s korakom po $5$.
Na zadnjih dveh premicah so prikazana posebna števila. Na tretji premici štejemo po $2$ od $0$ naprej, na zadnji pa začnemo z $1$ namesto z $0$.
Premikaj točke levo in desno ter opazuj spreminjanje števil.

Na tretji premici so predstavljena števila, ki so deljiva z $2$. Ta števila imenujemo soda števila.

Števila na zadnji premici dajo pri deljenju z $2$ ostanek $1$. Takim številom rečemo liha števila.

Tukaj sta števili $8$ in $5$ prikazani z vžigalicami. Število $8$ je sestavljeno iz $4$ parov, število $5$ pa iz $2$ parov in še ene dodatne palčke.

Soda števila imenujemo tudi parna števila, liha pa neparna števila.

Spodaj so soda in liha števila prikazana na številski premici. Soda števila so rdeče barve, liha števila pa so modre barve.

Preveri pravilnost naslednjih izjav.

1. Predhodnik sodega števila je sodo število.

Drži. Ne drži.

2. Naslednik lihega števila je sodo število.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ200/500