Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Krizna območja

Negativni učinki planetarizacije in teženj po ustvarjanju vedno večjih dobičkov se kažejo v velikem številu kriznih območij, ki so nastala zaradi različnih razlogov. Najpogostejši so verska, mednacionalna in medkulturna trenja, ki so pogosto povezana z željo po nadzoru in upravljanju z naravnimi viri in širjenjem vplivnega območja (osvajanje novih trgov). Večina svetovnih kriznih žarišč je na območju Afrike, Azije in delu Srednje in Južne Amerike. Večinoma so to gospodarsko slabše razvita območja, kjer se prepletajo notranji politično-gospodarski interesi z interesi svetovnih velesil.
Posledice konfliktov na kriznih območjih so vojne, umiranje, begunci, terorizem. Najnovejši problem je v najmlajši državi na svetu, {Južnem Sudanu;Republika Južni Sudan je svojo neodvisnost od pretežno arabskega severnega dela nekdanje skupne države Sudan dosegla julija leta 2011, po več kot dve desetletji trajajoči državljanski vojni, ki se je končala s sporazumom leta 2005. Takrat je bila obnovljena Južnosudanska avtonomna pokrajina z lastno vlado. Leta 2011 je bil v Južnem Sudanu izveden referendum, na katerem se je večina prebivalcev izrekla za samostojno državo Južni Sudan.}, ki ga bomo uporabili kot primer za razumevanje podobnih svetovnih problemov.
Južni Sudan
Tod gre za različne vzroke, ki so povzročili vojne (dve državljanski vojni, vojna v pokrajini Darfur), v nekdanji skupni državi Sudan pa je državljanska vojna praktično vseh zadnjih 60 let. Prvi razlog za težke razmere sta etnična in verska pestrost Sudana, ki sta botrovali številnim bojem za oblast in vpliv med različnimi plemeni. En izmed teh, decembra 2013, je vezan na ljudstvi Dinka in Nuer.

Drugi razlog za spore predstavlja dejstvo, da so v Južnem Sudanu {velike naftne zaloge;Nafto v Sudanu je leta 1978 odkrilo ameriško naftno podjetje Chevron. Štiri leta kasneje so enaindvajset Chevronovih delavcev blizu Bentuja pobili neznani storilci. Chevron se je umaknil iz Sudana in svoje pravice prodal sudanski diaspori in kanadskemu podjetju Talisman. Največji del naftovoda skozi Nubske gore proti Rdečem morju so ob koncu osemdesetih let zgradili kitajski kaznjenci, vmesne postaje je postavila švedsko podjetje Ludlin, pogodbe za vzdrževanje je podpisala norveška Watsila in podjetniki iz Italije, Avstrije, Nemčije in drugih držav članic EU.}, ki so zanimive za Južni Sudan, Sudan in svetovne velesile. Za Južni Sudan je omejujoče dejstvo, da so glavno pristanišče (Port Sudan), rafinerije in infrastruktura za transport nafte v Sudanu, kar povečuje odvisnost Južnega Sudana od arabskega severa. Hkrati pa arabski sever ne more mimo svojih »naftnih apetitov« na jugu in se vsem zalogam nafte ne bo odpovedal tako zlahka.
O razmerah v Južnem Sudanu je veliko pisal tudi znani slovenski borec za človekove pravice in svetovni popotnik {Tomo Križnar;...Leto in pol po razglasitvi samostojne države nihče več ne more zares kontrolirati milijonov nalaganih in razžaljenih, ki so jim tuji mirovni mešetarji obljubljali, da jih, če bodo na referendumu glasovali za odcepitev od severa Sudana, čaka novo, boljše življenje pod zaščito zahodnih držav. Od mirovnega sporazuma, ki sta ga podpisala Omar Bašir in Salva Kiir leta 2005, po najdaljši afriški vojni, dveh milijonih mrtvih in petih milijonih pregnanih v begunska taborišča, domačini, razen v Jubi, niso dobili nič. Na podeželju ni bilo zgrajenih nobenih šol, nič klinik, ustvarjenih ni bilo nobenih delovnih mest. Večino milijard dolarjev in evrov pomoči iz ZDA in EU, namenjenih za razvoj in napredek, so pokradli gospodarji v Jubi (glavnem mestu) in morda tudi v tujini... }.

Nube so ljudstvo na meji obeh Sudanov. Nubska ljudska skupščina Zaradi nafte so Nube vsem napoti. Ženske in otroci se skrivajo pred bombardiranjem. Med vračanjem iz begunjskega taborišča

Preberi spodnji odstavek in dopolni manjkajoče besede. Uporabiš lahko izraze: trgovine, komunikacij, držav, svetovne, hitreje.

Pojem globalizacija se je uveljavil pred približno 35 leti in predstavlja povezovanje celin, držav , podjetij in posameznikov na svetovni ravni. Z razvojem prometa, trgovine in komunikacij je postal svet tesneje povezan, lažje in hitreje dostopen, z razvojem svetovne trgovine pa so postali za nakup dostopni pridelki in izdelki z vseh koncev sveta.
<NAZAJ
>NAPREJ170/177