Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

ARTIKULACIJA

Artikulacijske oznake se navezujejo na izvedbeno tehniko. Jih poznaš?

V skladbi lahko skrajšamo dolžino not tako, da npr. v tričetrtinskem taktovskem načinu, v taktu, zapolnjenim s tremi četrtinkami, le-te skrajšamo z zapisom:

 osnovni zapis  pr. 1: skrajšane note  pr. 2: skrajšane note

Oba primera sicer zvenita enako, vendar je enostavnejši zapis v primeru 2. Tak način zapisa imenujemo staccato (kratko).

 

Prisluhni začetku 3. stavka (Rondo alla turca) iz Mozartove Sonate za klavir št. 11, K. 331. Posnetek poišči na spletu.

Kateri izmed zapisov je pravilen?

 

ZAPIS DVO- ALI VEČGLASJA

Dvoglasje (intervale) ali večglasje (akorde) zapisujemo z notami drugo pod drugo (v navpični smeri).

intervali
akordi

Če pa si en notni sistem delita dva glasova, kot je to v navadi pri zborih (npr. sopran in alt oziroma tenor in bas), se melodija višjega glasu zapiše z vratovi navzgor, melodija nižjega glasu pa z vratovi navzdol.

Katera dva zborovska glasova pojeta v zgornjem prikazu?

V skladbah obstaja tudi več notnih črtovij hkrati. Pri mešanih zborih dva ali štiri, pri velikih orkestrskih zasedbah pa je lahko na eni strani tudi dvajset ali več notnih sistemov. Kako imenujemo tovrstni notni zapis, ki ga uporablja dirigent?

<NAZAJ
>NAPREJ33/248