Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

OD OTROŠKE ZVOČNE IGRAČE DO LJUDSKEGA GLASBILA

V tej učni enoti se bomo podali na pot izdelave različnih ljudskih glasbil in ljudskih zvočnih igrač, da bi dobili občutek, kako so se ta uporabljala in s čim so se otroci nekoč igrali v svojem prostem času.

Glede na to, da bodo ljudska glasbila in ljudske zvočne igrače izdelane v razredu ali doma, kjer ni veliko tehničnih pripomočkov (razen, če smo v učilnici za tehnični pouk), bomo uporabili materiale, ki so lahko dostopni in preprosti za obdelavo.

Pri sami izdelavi glasbil/zvočil bomo uporabljali tehnične pripomočke, ki ne zahtevajo posebnega tehničnega znanja. Pri vsakem ljudskem glasbilu/zvočilu bodo na voljo navodila za izdelavo le-tega ter videoposnetek, s katerega bo razviden potek izdelave.

 

brnivka

POTREBEN MATERIAL ZA IZDELAVO: vrvica, dolžine od 1 do 2 metrov, ravnilo z luknjico ali katerakoli ploščica podolgovate oblike, ki ima luknjico (širina od 2 do 5 centimetrov, dolžina od 10 do 12 centimetrov).

Na ravnilo z luknjico (ali podoben predmet iz plastike oziroma lesa) navežemo krajšo ali daljšo vrvico in ga nato vrtimo po zraku okoli svoje osi precej hitro. S hitrim vrtenjem nastaja brneč zvok. Čim daljše in čim širše je ravnilo (deščica), tem močneje brni. Na Štajerskem poznajo to glasbilo pod imenom brnkač, na Vipavskem kot brnivko, v Kobaridu poznajo glagol gukati, ki pomeni "vrteti deščico na vrvici".

V katerih državah še poznajo glasbilo brnivka? Za odgovor klikni spodnje gumbe.

Poskušaj odgovoriti na vprašanje:

Zakaj imajo brnivke večinoma obliko ribe?

 

brneči gumb

POTREBEN MATERIAL ZA IZDELAVO: navaden gumb in tanjši ali debelejši sukanec.

Za brneči gumb potrebujemo gumb in tanjši ali debelejši sukanec. Skozi luknjice gumba potegnemo sukanec navzkriž. Nato zanke rahljamo in napenjamo, da se začne gumb vrteti. Z vrtenjem gumba prav tako nastaja brneč zvok, le tišji kot pri brnivki. 

 

<NAZAJ
>NAPREJ77/248