Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Trstenke so lahko simetrične (trikotna oblika trstenke, ki je bila na Slovenskem pogostejša) ali nesimetrične. Število cevk pri trstenkah je poljubno, od 5 do 47. Njihova uglasitev poteka ali s samo dolžino cevke ali pa s čepki iz smole.

Na trstenke so nekoč pastirji igrali na paši, fantičem so jih starši kupovali na sejmih, odrasli pa so pogosto igrali nanje na domačih zabavah. Trstenk ne bomo izdelali iz trstike niti ne bomo uporabili smole. Prav tako jih ne bomo uglasili tako, kot so jih po navadi, s pomočjo čepkov iz smole, ker je postopek izdelave prezahteven in dolgotrajen.

Za tiste, ki si želijo izdelati trstenke na stari način, naj na internetu poiščejo "Tapan in trstenke", kjer si je možno ogledati videoposnetek izdelave.

Sedem cevk (slamic) je treba skrajšati na določeno dolžino, in sicer za ton c na 15,4 centimetra, za ton d na 13,6 centimetra, za ton e na 12 centimetrov, za ton f na 10,9 centimetra, za ton g na 9,8 centimetra in za ton a na 8,7 centimetra. Vsako pristriženo cevko (slamico) na spodnji strani zamašimo z majhnim koščkom plastelina ali gline. Zgornjo stran cevke pustimo odprto, ker bomo vanjo pihali. Cevke z lepilom zlepimo ob straneh, nato jih poravnamo na zgornjem delu. Da bodo trstenke bolj trdne, izrežemo dva pravokotnika (na primer širina 1 centimetra, dolžina je odvisna od širine vseh zlepljenih cevk) in ju prilepimo z obeh strani trstenke.


Poslušaj posnetke in poskušaj prepoznati glasbilo.

{To je?;Zvok brnivke}

 

{To je?;Zvok čivinka}

 

{To je?;Zvok trstenke}

 

{To je?;Zvok harmonike}

 

{To je?;Zvok brleka}

 

{To je?;Zvok bisernice}

 

{To je?;Zvok tamburaškega orkestra}

 

{To je?;Zvok citer}

 

{To je?;Zvok lončenega basa}

 

<NAZAJ
>NAPREJ79/248