Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
3.

Odgovori na naslednje vprašanje: kaj vse o ljudskem glasbilu lahko izvemo iz slikovnega materiala, kot so slike, freske, panjske končnice? Odgovor na vprašanje se skriva spodaj.

Poišči čim več slikovnega materiala o ljudskih glasbilih (slike, freske, slikovne upodobitve glasbil na različnih predmetih ...).

Pridobljeno gradivo predstavi v razredu kot videoposnetek.

Ljudski pevci in godci

4.

V nasprotju z ljudskimi pevci, ki so vedno peli v skupinah in večglasno, so godci pogosto nastopali posamezno. Velikokrat pa so igrali tudi v skupinah od tri do pet godcev, vendar stalnih godčevskih skupin nikoli ni bilo. Sestava skupine je bila po besedah etnomuzikologinje Zmage Kumer prepuščena naključju. Godci so morali biti dobro seznanjeni z različnimi šegami, pri katerih so tudi kaj zaslužili. Največji zaslužek pa se je godcem obetal na ohceti (svatbi). Preberi spodnje začetne verzi Aškerčeve balade Svatba v Logéh:

 

Svatba v Logéh

Za mizoj sedíjo svatje

In godci sedé za pečjój ... 

 

Na spletu poišči sliko Kmečka svadba slovenskega likovnega umetnika Toneta Kralja. Na sliki je upodobljena ohcet in viden je tudi godec. Katero glasbilo igra godec? Odgovor zapiši v spodnje okence. Pomagaj si z literaturo v knjižnici in na spletu.

 

O tem, kako so se nekoč preživljali godci, govori tudi znana slovenska ljudska pravljica. Ali veš, katera?

<NAZAJ
>NAPREJ82/248