Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

brlek

POTREBEN MATERIAL ZA IZDELAVO: polovica orehove lupine, sukanec, manjša upogljiva paličica.

Brlek ali pokavico (Štajerska), brlez (Primorska), orehovo stopo (Prekmurje), brk (Dolenjska) ali stržek (Gorenjska) izdelamo tako, da čez polovico orehove lupinice ovijemo sukanec in podenj čez sredino orehove lupinice zataknemo paličico. Če trzamo ali trkamo po paličici, nastane šum, ki je zelo podoben glasu ptice stržka ali brgleza. 

 

čivink

POTREBEN MATERIAL ZA IZDELAVO: od 8 do 10 centimetrov dolga vejica, trava ali tanek papir, strgalo.

Za izdelavo čivinka potrebujemo od 8 do 10 centimetrov dolgo vejico, debelosti približno 1 centimeter. Vejico je treba preklati in v sredi malo izdolbsti s strgalom, da nastane reža, v katero bomo pihali. Med obe polovici vejice napnemo bil trave ali tanek papir.

Čivink so otroci nekoč izdelovali zato, da trave ne bi bilo treba držati z obema rokama. Zvok, ki nastane ob pihanju v režo čivinka, je zelo rezek, prav tak, kot da bi pihali samo »na travo«.

Čivink, piščalko ali pišuko (dol., gor.), rego (kor.) lahko izdelamo na več načinov. Lahko na primer izrežemo samo en košček na vejici, na kateri napnemo travo ali pa več.

 

trstenke

POTREBEN MATERIAL ZA IZDELAVO: sedem cevk (lahko so tudi navadne slamice za pitje soka ali malo širše slamice), lepilo za plastiko, trša plastična folija, košček plastelina ali gline, škarje.

Trstenke imenujejo ponekod v Sloveniji tudi orglice (dol., gor., štaj.), pišole (štaj.), trstovinke (dol.), vedalice (prim.), piskulice (štaj.). Najpogostejši izraz je trstenke, ki pove, iz česa je to glasbilo narejeno iz trstike. Ljudsko glasbilo trstenke je bilo včasih zelo razširjeno na Slovenskem. Podobo tega glasbila najdemo tudi na situli iz Vač (6. stoletje pred našim štetjem).

Trstenke

<NAZAJ
>NAPREJ78/248