Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

naloge

1.

Kje vse najdeš zapisane slovenske pesmi z melodijo?

 

Poišči čim več slovenskih ljudskih pesmi (najmanj deset), v katerih so omenjena ljudska glasbila. Naredi e-predstavitev in vanjo vključi: besedilo pesmi, sliko ljudskega glasbila, ki ga pesem opisuje, in če je mogoče, dodaj tudi melodijo.

 

Pri e-predstavitvi lahko uporabiš prosto dostopne programe, kot so Prezi, Slideshare in podobni. Če imaš težave pri zapisovanju melodije, jo posnemi z mobilnim telefonom ali s prenosnim računalnikom ter shrani datoteko v obliki mp3.

2.

O katerem ljudskem glasbilu govori spodnji verz?

 

"Po polju gre en fantič mlad,

prelépo žvižga in pojé,

še lepši piska na peró ..."


Beseda pero pomeni v slovenskih narečjih rastlinski list ali ptičje pero.

 

Piskanje na pero je znano po celi Sloveniji in zanj se najpogosteje uporablja hrušev, bršljanov in bukov list, ki mora imeti gladek rob (če ga nima, se ga po potrebi prireže).

 

 

Na spletu ali v knjižnici poišči podatke o ljudeh v Sloveniji, ki igrajo na pero. Poskušaj tudi sam igrati nanj. Če ti je, predstavi tovrstno igranje v razredu.

Sestavi lastno skupino godcev in pevcev (največ štirje dijaki v skupini), ki bo v razredu pela slovensko ljudsko pesem in se spremljala z različnimi ljudskimi glasbili ali zvočili.

Skupina lahko prikaže tudi običaj godovanja in uprizori ramplanje oziroma mačjo godbo.  

 

Ljudski pevci in godci

 

<NAZAJ
>NAPREJ81/248