Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

samospev

 

Večina poznavalcev resne glasbe romantičnega Chopina verjetno ne bi uvrstila med skladatelje, ki so kadarkoli kaj ustvarili za vokal. Pa vendar je ta umetnik napisal čudovita dela za pevce ob spremljavi klavirja. Poslušaj njegovo delo Dekličina želja op. 74, št. 1, dostopno na spletu (v brskalnik vpiši: Chopin The Wish). Izberi pravilno obliko te pesmi.

Izberi ritmično obliko tega samospeva:

Pevka poje o dveh željah, da bi bila sonce, ki bi sijalo samo za ljubega, ali ptica, ki bi samo zanj prepevala. Velika večina romantičnih samospevov opeva ljubezensko tematiko, na drugem mestu pa je domovinska tematika, predvsem pri tistih skladateljih, katerih domovina ni bila svobodna (kot na primer Poljska, Češka, Madžarska, pa tudi Slovenija). Chopinov opus 74 ima kar sedemnajst samospevov, vendar je ta skladatelj bolj znan po nečem drugem. Po čem?

Mnogi drugi skladatelji pa so zelo znani po svojih samospevih. Mednje sodita tudi dva velikana te oblike, Franz Schubert, in v Sloveniji rojen, svetovno priznan skladatelj Hugo Wolf. Če vprašamo ljubitelje glasbe, po čem najbolj poznajo Schuberta, bodo vsi omenili njegovo Nedokončano simfonijo ter Ave Marijo. Zadnja ima v originalu naslov Ellenina pesem. Osnova za to pesem je (malce spremenjen) nemški prevod pripovedne pesmi Sir Walterja Scotta z naslovom {Žena iz jezera;Vsebina pesmi: Upornik Roderick zasliši Elleno, ki poje na pomoč Devici Mariji, da bi pregnala demone iz škratove jame. Ob tem se Roderick zaveda, da je to zadnja pesem, ki jo sliši pred bojem.}. Poslušaj odlomek te skladbe. Na katero brenkalo te spominja orgelska spremljava?

Predstavljaj si vzdušje ob temačnem jezeru, ko se pripravlja na nevihto. Nato pa zaslišiš Ellenino milo prošnjo.

Kako so znali romantični skladatelji prikazati vzdušja, lahko slišimo tudi v Schubertovi pesmi Vilinski kralj (dostopna je na spletu, vpiši: Schubert Erlkönig). Ugotovi, s čim je skladatelj v klavirski spremljavi ponazoril napeto vzdušje.

<NAZAJ
>NAPREJ147/248