Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
5.

Ustvari besedilo na Schumannovo klavirsko skladbo z naslovom O tujih deželah in ljudeh, ki je prva izmed del v njegovi zbirki Otroški prizori op. 15. Skladbo poslušaj.

 

Premisli, na kaj moramo biti pozorni, ko pišemo besedilo na obstoječo glasbo? Paziti moramo na ujemanje glasbenega značaja z vsebino besedila. Zadnje pa je lahko napisano tako, da je pod vsako noto svoj zlog besedila (silabično) ali pa je zlog skupen večjemu številu not (melizmatično). Kateri izmed primerov ima pravilno besedilo in zakaj?

Za lažje ustvarjalno delo je melodija Schumannove skladbe izpisana.

V razredu jo, skupaj z na novo nastalimi različicami besedil, zapojte ob originalni klavirski spremljavi.

6.

Nedvomno si že kdaj slišal skladbo Trič-trač polka, ki je delo avstrijskega skladatelja {Johanna Straussa;Skladatelj je pridobil vzdevek kralj valčkov.} mlajšega. Ustvaril jo je kot odgovor na govorice oziroma trače dunajske gospode, ki je napletla zgodbo, da je imel Strauss v Rusiji razmerje z neko žensko. Skladba sodi v železen repertoar številnih orkestrov po svetu. Na dunajskih Novoletnih koncertih pa ji lahko prisluhnemo tudi v vokalno-instrumentalni izvedbi, saj je Rosl Hujer skladbi dodal besedilo po vzoru tračev (govoric), kjer se v resnici nič pametnega ne pove. Skladbo poslušaj, dostopna je na spletu, v izvedbi zbora dunajskih dečkov in simfoničnega orkestra.

 

V razredu ustvarite lastno plesno koreografijo k Straussovi skladbi. Kot pomoč pri oblikovanju plesa v začetni kitici vam je lahko spodnje besedilo, ki ga ob plesu tudi zapojete. V srednjem delu pa ob glasbi zaplešite polko.

7.

Veš, katera izmed navedenih del pripadajo J. Straussu mlajšemu?


opereta Netopir
valček Donavski valovi
valček Na lepi modri Donavi
Pripovedke iz Dunajskega gozda
Radetzky marš
opereta Cigan baron
Izberi barvo: pravilno, nepravilno
<NAZAJ
>NAPREJ152/248