Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naloge

1.

Koliko elektrenine potrebujemo, da se pri elektrolizi izloči 1,0 mol aluminija iz aluminijevih ionov?

2.

Neki naboj izloči 1 mol natrija iz taline natrijevega klorida. Kolikšno množino aluminija bi izločil isti naboj iz taline aluminijevega oksida?

3.

Proces elektrolize uporabljamo tudi za zaščito kovin. Železno žlico lahko nikljamo v raztopini elektrolita, ki vsebuje nikljeve(II) ione. Izberite pravilno trditev.

4.

Katera trditev je pravilna za elektrolizo taline natrijevega klorida?

5.

Naboj elektrona je izmeril Millikan s svojim znanim poskusom z oljnimi kapljicami. Določil je, da je naboj elektrona 1.602·10−19 A s. Drži?

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ168/245