Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naravni indikatorji

Ugotavljanje kislosti in bazičnosti vodnih raztopin

Za ugotavljanje kislosti oz. bazičnosti vodnih raztopin lahko uporabimo nekatere snovi, ki lahko spreminjajosvojo barvo v odvisnosti od kislosti oz. bazičnosti okolja.

Taka snov je rdeče zelje, ki vsebuje velike količine različnih barvil, ki jih imenujemo antociani (antocian - grš. anthos = cvet, kyanos = moder). Ta so v vodi topna in se v zelo kislih vodnih raztopinah obarvajo rdeče, v nevtralnih vijoličasto in v zelo bazičnih vodnih raztopinah zeleno rumeno. Pigmente, ki jih najdemo v rdečem zelju, vsebuje tudi jabolčna lupina, slive, grenivke.

Poleg rdečega zelja poznamo tudi nekatere druge naravne snovi, ki lahko spremenijo svojo barvo v odvisnosti od kislosti oz. bazičnosti. Taka snov je tudi rastlina, ki ima zelo lepe cvetove − hortenzija. Barva njenih cvetov je odvisna od kislosti zemlje, v kateri raste rastlina.

Če hortenzija raste v kisli prsti, so njeni cvetovi modre barve, če pa je prst bazična, so cvetovi roza barve.

 

Rdeče zelje
Hortenzija v kisli prsti

Hortenzija v bazični prsti


Med naravnimi indikatorji verjetno vsi poznamo rastlinsko vodotopno barvilo lakmus, ki ga lahko pridobivamo iz nekaterih vrst lišajev, zlasti iz lišaja Roccella tinctoria. V kislih vodnih raztopinah se lakmus obarva rdeče, v bazičnih vodnih raztopinah pa modro. Če je lakmus absorbiran v filtrirni papir, se imenuje lakmusov papir.

Snovi,  s katerimi lahko ugotavljamo, ali je neka vodna raztopina snovi kisla ali bazična, uvrščamo med indikatorje.

Nekatere med njimi si bomo v nadaljevanju ogledali podrobneje.

Poznaš naravne indikatorje?

Hortenzija je rastlina, ki ima cvetove obarvane rožnato, če je zemlja, v kateri raste:

<NAZAJ
>NAPREJ221/264