Spoznajmo ionsko snov, ki je v našem življenju nepogrešljiva − natrijev klorid, NaCl.
Sol (NaCl − natrijev klorid) je zelo pomembna snov v našem življenju. V ustreznih količinah je nepogrešljiva za nemoteno delovanje organizma. Natrijev klorid, NaCl je glavna sestavina kuhinjske soli, ki jo uporabljamo tudi pri pripravi večine jedi. Uporabljamo morsko sol, ki jo pridobivamo iz morske vode, ki vsebuje tudi magnezijeve in kalcijeve spojine ter elementarni jod. Jod je pomemben za organizem, ker preprečuje nastanek bolezni, kot je golšavost.
Poleg morske soli poznamo tudi kameno sol, ki jo kopljejo v solnih rudnikih in joda ne vsebuje. Zato morajo kameni soli dodajati jod v obliki kalijevega ali natrijevega jodida. Za uporabo v gospodinjstvu solem dodajajo tudi snovi, ki preprečujejo strjevanje, to je npr. magnezijev karbonat, MgCO3. Pretirana uporaba soli je lahko zdravju tudi škodljiva, saj povečuje krvni tlak.
V preteklosti, preden so iznašli hladilnike, je bila
sol izjemno pomembna tudi zato, ker je bila edino znano in učinkovito sredstvo za konzerviranje
živil. Dodatek soli namreč prepreči rast in razvoj bakterij, s tem pa tudi kvarjenje
živil.
V tej enoti boste spoznali nastanek ionske vezi ter ionskega kristala.
kroglični kalotni |