Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ionska vez

Spoznajmo ionsko snov, ki je v našem življenju nepogrešljiva − natrijev klorid, NaCl.

Sol (NaCl − natrijev klorid) je zelo pomembna snov v našem življenju. V ustreznih količinah je nepogrešljiva za nemoteno delovanje organizma. Natrijev klorid, NaCl je glavna sestavina kuhinjske soli, ki jo uporabljamo tudi pri pripravi večine jedi. Uporabljamo morsko sol, ki jo pridobivamo iz morske vode, ki vsebuje tudi magnezijeve in kalcijeve spojine ter elementarni jod. Jod je pomemben za organizem, ker preprečuje nastanek bolezni, kot je golšavost.

Poleg morske soli poznamo tudi kameno sol, ki jo kopljejo v solnih rudnikih in joda ne vsebuje. Zato morajo kameni soli dodajati jod v obliki kalijevega ali natrijevega jodida. Za uporabo v gospodinjstvu solem dodajajo tudi snovi, ki preprečujejo strjevanje, to je npr. magnezijev karbonat, MgCO3. Pretirana uporaba soli je lahko zdravju tudi škodljiva, saj povečuje krvni tlak.

V preteklosti, preden so iznašli hladilnike, je bila sol izjemno pomembna tudi zato, ker je bila edino znano in učinkovito sredstvo za konzerviranje živil. Dodatek soli namreč prepreči rast in razvoj bakterij, s tem pa tudi kvarjenje živil.

V tej enoti boste spoznali nastanek ionske vezi ter ionskega kristala.


Ponovitev

Kaj vemo o kuhinjski soli? Dopolnite besedilo.

Glavna sestavina kuhinjske soli je natrijev klorid s formulo NaCl. Sol, ki jo dnevno uživamo, mora vsebovati jod , saj tako preprečujemo bolezni ščitnice.

Oglejte si zgradbo kuhinjske soli

kroglični kalotni

Ali prepoznate strupene snovi?

Katera snov ni strupena in jo lahko zaužijemo:

<NAZAJ
>NAPREJ62/264