Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kemija – veda o snoveh

V učni enoti boste spoznali kemijo kot naravoslovno vedo, ki se ukvarja s snovmi, njihovimi lastnostmi in spremembami. Spoznali boste pomen kemije v življenju in nekatere kemijske poklice.

Kemija je naravoslovna veda, ki preučuje sestavo snovi, njihove lastnosti in spremembe.

Film prikazuje gorenje vžigalice. Iz prvotnih snovi, ki imajo določene lastnosti, nastanejo nove snovi z drugačnimi lastnostmi. Sprememba se imenuje kemijska reakcija. Sproščata se toplota in svetloba. Snov, ki je nastala, je drugačna od snovi, ki gradi prvotno vžigalico.

Snov je vse, kar zavzema prostor in ima maso. Je vse, česar se lahko dotaknemo, kar lahko otipamo, zavohamo ali začutimo. Preprosto povedano, kemija je povsod okrog nas, je vse, kar nas obdaja, in tudi mi smo iz snovi.

Z znanjem kemije lahko razumemo, kako se hrana pri kuhanju spreminja, kaj se dogaja pri gnitju hrane, kako lahko hrano konzerviramo in kako naše telo uporablja hrano, ki jo zaužijemo. Katero sredstvo naj uporabimo pri pomivanju posode, pranju perila, čiščenju doma ali negi svojega telesa? Kako delujejo zdravila, dodatki k prehrani in vitamini na naše telo? Koliko nam koristijo in v katerih primerih lahko škodujejo? Za razumevanje teh procesov potrebujemo osnovno znanje kemije.

Kemija ima pomembno vlogo tudi pri reševanju okoljskih vprašanj. S katerimi procesi lahko proizvajamo dobrine in pri tem čim manj onesnažujemo okolje? S kemijskimi procesi zagotavljamo tudi varno oskrbo s pitno vodo, ki je brez bakterij, virusov in drugih škodljivih primesi. Kemikalije uporabljamo vsakodnevno pa tudi s kemijskimi reakcijami se srečujemo vsak dan, ne da bi pri tem o njih prav veliko razmišljali. Kemijske reakcije potekajo v našem telesu, ko dihamo, jemo in celo, ko spimo.

<NAZAJ
>NAPREJ1/264