Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ugotavljanje nevtralnosti

Ugotavljanje nevtralnosti vodne raztopine

NEVTRALNA VODNA RAZTOPINA − UPORABA MODREGA IN RDEČEGA LAKMUSOVEGA PAPIRJA

Oglejmo si film, ki prikazuje, kako z modrim lakmusovim papirjem ugotavljamo nevtralnost vodnih raztopin.

Sklep 3: Za ugotavljanje nevtralnosti vodne raztopine lahko uporabimo moder in rdeč lakmusov papir. Tako kot smo raztopino preverili z modrim lakmusovim papirjem, tako bi preverili še z rdečim lakmusovim papirjem. Barva lakmusovega papirja se v nobenem primeru ne spremeni.


SKLEPI:

Za ugotavljanje KISLOSTI vodnih raztopin snovi lahko uporabimo le moder lakmusov papir.

Za ugotavljanje BAZIČNOSTI vodnih raztopin snovi lahko uporabimo le rdeč lakmusov papir.

Za ugotavljanje NEVTRALNOSTI vodnih raztopin snovi uporabimo moder in rdeč lakmusov papir.

Kaj so torej indikatorji?

Indikatorji so snovi, ki so v kislih ali bazičnih vodnih raztopinah različne barve. Ime besede indikator izvira iz latinske besede indicare, kar pomeni pokazati oz. prikazati, ali je vodna raztopina neke snovi kisla ali bazična.

Za ugotavljanje kislosti oz. bazičnosti vodnih raztopin snovi lahko uporabimo lakmusov papir, fenolftalein, indikator iz izvlečka rdečega zelja in univerzalni indikator. Uporaba univerzalnega indikatorja je podrobneje opisana v enoti “Nevtralizacija in pH".


<NAZAJ
>NAPREJ223/264