Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Izbrani elementi periodnega sistema

V tej enoti bomo podrobneje spoznali nekatere elemente periodnega sistema. Nekoliko natančneje bomo pogledali njihove lastnosti ter spoznali, kako odkritje in uporaba izbranih elementov vplivata na življenje in tehnološki razvoj ljudi.
Spoznali bomo, da rastline za svoj razvoj nekatere elemente nujno potrebujejo. Videli pa bomo tudi, da ima pretirano gnojenje rastlin slab vpliv na okolje.

Elementi, ki jih bomo spoznali v tej enoti, imajo zaradi svoje lege v periodnem sistemu različne lastnosti.

Ponovitev

Spoznali smo že, da elemente razporedimo po periodnem sistemu tako, da upoštevamo zgradbo atomov. Izkazalo se je, da elementi s podobnimi lastnostmi oblikujejo skupine. Posamezno skupino elementov, ki imajo podobne lastnosti, predstavljajo stolpci v periodnem sistemu. Ugotovili pa smo tudi, da lahko elemente razporedimo v dve večji skupini kovin in nekovin, med njima pa je nekaj elementov, ki imajo lastnosti obeh − to so polkovine.

Ovrednotite trditev: Elementi, ki imajo enako število valenčnih elektronov, so v isti periodi.

Drži. Ne drži.


Povežite ime skupine periodnega sistema z njeno številko.

Alkalijske kovine
I. skupina
Zemeljskoalkalijske kovine
II. skupina
Halogeni elementi
VII. skupina
Žlahtni plini
VIII. skupina
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ185/264