Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Lastnosti spojin

Sol in sladkor v našem življenju

Vsi vemo, da sta tako sol kot sladkor nepogrešljiva v našem življenju. Veliko življenjsko zelo pomembnih procesov v telesu ne poteka normalno, če v telesu enega ali drugega primanjkuje ali če so količine enega ali drugega zunaj normalnih vrednosti. Hkrati se zavedamo tudi sladkih skušnjav, ki nam povzročajo ne le zdravstvene preglavice, temveč tudi čezmerno težo in s tem povezane težave. Podobno velja za sol, v zmernih količinah je nepogrešljiva, v prekomernih količinah pa škodljiva za naše zdravje.

Ste se že kdaj vprašali, kako ob uživanju dobre hrane prelisičiti samega sebe in z manj soli in manj sladkorja uživati okusne in hkrati zdrave obroke? 

Torta s sadnim pirejem<br>namesto sladkorja
Solata s timijanom<br>namesto soli

S preprostimi nasveti lahko poskusimo uživati bolj zdravo hrano:

1. Izperimo sol iz vse konzervirane hrane: pod hladno tekočo vodo izperimo npr. konzerviran grah, fižol ali tunino.

2.Jajc ne solimo, temveč jih potresemo z zmletim timijanom, soli ne bomo pogrešali!

3. Sladkor v receptih za sladice nadomestimo s sadnim pirejem, ki ga naredimo sami iz jabolk, hrušk, jagod, melon in drugega sadja.

V tej enoti boste spoznali različne lastnosti ionskih in kovalentnih snovi ter razlike v električni prevodnosti ionskih in kovalentnih snovi. Odgovorili bomo na vprašanje,  zakaj nekatere vodne raztopine snovi električni tok prevajajo, druge pa ne. Spoznali boste tudi topnost nekaterih vodnih raztopin snovi.


Ponovitev

Katere snovi so kovalentno zgrajene?

Preberite spodnje besedilo in dopolnite manjkajoče besede.

Na videz sta si natrijev klorid, ki ga uvrščamo med ionske snovi, in sladkor, zelo podobna, vendar se po lastnostih zelo razlikujeta. Sladkor je snov, ki jo uvrščamo med kovalentno zgrajene spojine.
<NAZAJ
>NAPREJ88/264