Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zakon o ohranitvi mase

Francoski kemik Antoine Lavoisier je s tehtanjem prvi ugotovil, da se masa snovi med kemijsko reakcijo ne spremeni. Poimenoval je tudi plina kisik in vodik, ter bil sploh utemeljitelj kemijskega poimenovanja; zato ga imenujemo tudi "oče moderne kemije". Umrl je pod giljotino med francosko revolucijo.
 

Antoine Lavoisier (1743 - 1794)

V tej enoti boste spoznali zakon o ohranitvi mase, ki je eden temeljnih zakonov v naravi. Ta zakon pravi, da se snov ne more niti ustvariti niti izničiti.

V tej enoti boste spoznali, da se skupna masa snovi, ki reagirajo pri kemijski reakciji, ne spremeni, čeprav nastanejo pri reakciji kemijsko drugačne snovi.


Tehtanje

Tehtanje in merjenje prostornine sta osnovni tehniki v analizni kemiji. Ta veja kemije se ukvarja z vprašanjem, kaj je v vzorcu in koliko je česa.

Katera trditev najbolje opisuje princip tehtanja?

<NAZAJ
>NAPREJ109/264