Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Atomi in molekule

Spoznali boste atome in molekule kot ključne delce snovi. Na osnovi poskusa sipanje svetlobe boste spoznali, da je od velikosti delcev odvisno, kako se na njih siplje svetloba. Bolj zahtevni med vami pa boste tudi spoznali da, kljub temu da atomov in molekul ne vidimo, lahko prepoznavamo njihove sledi. 


Kaj sestavlja snov?


Slika galaksije, ki so jo posneli v NASI
Vse snovi v vesolju so sestavljene iz majhnih delcev, ki jim pravimo atomi. Atomi sestavljajo tudi snovi na Zemlji, ki so del žive in nežive narave, sestavljajo torej tudi tvoje telo. Iz atomov so zgrajeni večji delci, ki jim pravimo molekule. Atomi in molekule so nevtralni delci, poznamo pa tudi delce, ki imajo pozitiven ali negativen naboj. Ti delci so ioni, vendar boste ione spoznali v poglavjih v nadaljevanju.

 


Sipanje svetlobe

Oglejte si poskus sipanja svetlobe na delcih mleka in malinovca. Filmski posnetek ima tudi zvok.

Kaj ste se naučili na osnovi posnetka poskusa?

Dopolnite naslednje besedilo.
Snop svetlobe, ki ga usmerimo na raztopino malinovca, se na delčkih (ali gradnikih) malinovca ne siplje . Na delčkih mleka se snop svetlobe siplje. Delčki mleka predstavljajo za svetlobo oviro, ker so večji od delčkov v malinovcu.
<NAZAJ
>NAPREJ17/264