V učni enoti boste spoznali nekatere kisle in bazične snovi v našem neposrednem okolju, pomen in uporabo nekaterih kislin, baz in soli v vsakdanjem življenju ter kisle padavine in njihov vpliv na okolje.
S kislinami se pogosto srečujemo.
Pozimi se skušamo varovati pred prehladnimi obolenji tako, da pojemo
veliko citrusov, ki vsebujejo citronsko kislino.
V nekaterih pijačah prav tako najdemo kisline; v sadnih sokovih je prisotna askorbinska kislina (vitamin C), fosforjevo kislino vsebuje kokakola.
Tudi skisano mleko in jogurt vsebujeta kislino, ki jo imenujemo mlečna kislina.
Prav tako so kisline prisotne v nekaterih vrstah sadja.
Oksalno kislino najdemo v rabarbarinih listih, vinsko kislino v grozdju.
Jedilni kis vsebuje ocetno ali etanojsko kislino.
Mravljinčno kislino, ki je v naravi zelo razširjena, najdemo v žlezah mravelj, čebeljem želu, koprivah, smrekovih iglicah itn. | ![]() |
Vnetje sklepov pri revmatičnih obolenjih se pojavi pri nekaterih ljudeh s stalno visoko ravnijo sečne kisline v krvi.
Proces prebavljanja hrane v našem želodcu poteka v prisotnosti kisline. V želodcu imamo približno liter razredčene klorovodikove kisline, HCl, ki pomaga razgraditi zaužito hrano. Če se raven kisline v želodcu poveča, zaznamo v ustih neprijetno kiselkast okus, ki ga spremlja bolečina v želodcu. Raven klorovodikove kisline HCl zmanjšamo z uživanjem zdravila za zmanjšanje količine želodčne kisline, ki je bazična snov.