Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kisline in baze v okolju

V učni enoti boste spoznali nekatere kisle in bazične snovi v našem neposrednem okolju, pomen in uporabo nekaterih kislin, baz in soli v vsakdanjem življenju ter kisle padavine in njihov vpliv na okolje.


Ponovitev

Vodne raztopine snovi so kisle zaradi prisotnosti oksonijevih ionov, bazične pa zaradi prisotnosti hidroksidnih ionov.

Kje v našem okolju najdemo kisline?

S kislinami se pogosto srečujemo.
Pozimi se skušamo varovati pred prehladnimi obolenji tako, da pojemo veliko citrusov, ki vsebujejo citronsko kislino.

V nekaterih pijačah prav tako najdemo kisline; v sadnih sokovih je prisotna askorbinska kislina (vitamin C), fosforjevo kislino vsebuje kokakola.

Tudi skisano mleko in jogurt vsebujeta kislino, ki jo imenujemo mlečna kislina.

Prav tako so kisline prisotne v nekaterih vrstah sadja. 

 

Oksalno kislino najdemo v rabarbarinih listih,  vinsko kislino v grozdju.

Jedilni kis vsebuje ocetno ali etanojsko kislino.

Mravljinčno kislino, ki je v naravi zelo razširjena, najdemo v žlezah mravelj, čebeljem želu, koprivah, smrekovih iglicah itn.  

Vnetje sklepov pri revmatičnih obolenjih se pojavi pri nekaterih ljudeh s stalno visoko ravnijo sečne kisline v krvi.

Proces prebavljanja hrane v našem želodcu poteka v prisotnosti kisline. V želodcu imamo približno liter razredčene klorovodikove kisline, HCl, ki pomaga razgraditi zaužito hrano. Če se raven kisline v želodcu poveča, zaznamo v ustih neprijetno kiselkast okus, ki ga spremlja bolečina v želodcu. Raven klorovodikove kisline HCl zmanjšamo z uživanjem zdravila za zmanjšanje količine želodčne kisline, ki je bazična snov.

<NAZAJ
>NAPREJ213/264