Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Opredelitev kislin in baz

Kisle in bazične snovi

V vsakdanjem življenju se pogosto srečujemo s snovmi, ki imajo kisle oziroma bazične lastnosti. Med snovi, ki vsebujejo kisline, prištevamo jabolčni kis, limonov sok, kislo mleko, nekatere vrste sadja in zelenjave ...

Jabolčni kis
Sadje
Med snovi, ki vsebujejo bazične snovi, prištevamo zobno pasto, pecilni prašek, čistila za odstranjevanje maščob, pralni prašek ... Vodne raztopine kislin in vodne raztopine baz prevajajo električni tok zaradi prosto gibjivih delcev z nabojem, ki jih bomo spoznali v nadaljevanju poglavja. Ali je neka vodna raztopina kisla ali bazična, lahko ugotovimo s posebnimi snovmi, ki jih imenujemo indikatorji. Indikatorji spremenijo svojo barvo v kislih ali bazičnih vodnih raztopinah. Tako lahko ločimo med kislimi ali bazičnimi vodnimi raztopinami, lahko pa tudi določimo, kako močno kisle oz. bazične so. To nam omogoča univerzalni indikator, ki ga bomo spoznali v naslednjih poglavjih. Z univerzalnim indikatorjem lahko določimo pH-vrednost vodne raztopine neke snovi. Če zmešamo kislo in bazično vodno raztopino, dobimo vodno raztopino, ki nima niti kislih niti bazičnih lastnosti, ampak nevtralne.

V tej enoti se boste naučili opredeliti kisline in baze glede na oddajanje in sprejemanje protonov. Naučili se boste napisati formule nekaterih kislin, baz in soli.


Ponovitev

Ali poznamo kisle in bazične snovi? Povežite navedene snovi z izvorom snovi, da bodo trditve pravilne.

Kislo mleko je kislo, ker vsebuje
mlečno kislino.
Pomaranče so kisle, ker vsebujejo
citronsko kislino.
Vino je kislo, ker vsebuje
vinsko kislino.
Človeški želodec vsebuje
klorovodikovo kislino.
V pecilnem prašku je
soda bikarbona, NaHCO3.
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ204/264