Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Eksotermne in endotermne reakcije

V mrzlih dneh se radi pogrejemo ob ognju. Katera reakcija poteka v procesu na sliki?

Med kemijsko reakcijo ali fizikalnim procesom se lahko temperatura poviša ali pa zniža. Če se je temperatura povišala, je to zato, ker se je pri reakciji toplota sprostila v okolico. Taki reakciji rečemo eksotermna reakcija oziroma eksotermni proces. Za potek nekaterih reakcij pa je toploto treba dovajati. Med tako reakcijo se zato temperatura okolice zniža. Tej reakciji rečemo endotermna reakcija oziroma endotermni proces.

Kako imenujemo reakcijo, pri kateri se toplota sprošča?

Na Soncu potekajo procesi, ki so vir toplote in svetlobe na našem planetu. Kateri procesi potekajo na Soncu?

Endotermni procesi

Taljenje ledu je endotermni proces. Led med tem procesom jemlje toploto iz okolice toliko časa, dokler se ne stali. Okolica se zato shladi. Zato na primer dajemo led v pijačo. 

 

Kakšen občutek imamo, če držimo v roki kocko ledu?

<NAZAJ
>NAPREJ123/264