Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Nevtralizacija in pH

Tudi pH−vrednost morske vode je pomembna

Ali ste se že kdaj vprašali, v kakšni vodi se kopate. Navadno nas zanimajo le temperatura in onesnaženost vode, v kateri se poleti hladimo, pa tudi vsebnost nekaterih snovi, ki jih v kopalne vode dodajajo, da jo dezinfekcijrajo. Prav tako pa je pomemben tudi  podatek o pH-vrednosti vode, v kateri se kopamo.


Najnovejše raziskave namreč kažejo, da kislost morske vode narašča hitreje kot je kadar koli prej v zadnjih 300 milijonih letih. Znanstveniki kot razlog za to vidijo v naraščanju izpustov toplogrednih plinov v ozračje. Zaskrbljujoče je, da obsega posledic prav zaradi hitrosti večanja kislosti ne morejo oceniti. V zadnjih 200 letih se je zakisanje morske vode povečalo za približno tretjino. Posledica tega je propadanje koral, lupinarjev in manjših morskih organizmov, saj se zvečanju kislosti morske vode ne zmorejo več prilagajati, zato jim grozi izumrtje. 

Ponovitev

Velikokrat tudi slišimo, da je za nego naše kože zelo pomembno, da uporabimo izdelek, ki blagodejno deluje na našo kožo. Opozarjajo nas na podatek, ki je naveden na embalaži, to je podatek o pH-vrednosti. Podatek o vrednosti pH nam namreč pove, kako kisla, bazična ali nevtralna je vodna raztopina snovi, ki jo sredstvo vsebuje.

V enoti se boste naučili, kako opredelimo kisline in baze glede na sprejemanje in oddajanje protonov. Spoznali boste pH-lestvico kot merilo za oceno kislosti oziroma bazičnosti vodnih raztopin in se naučili, kako jo uporabimo. Spoznali boste, da pri reakcijah med kislinami in bazami nastanejo soli in voda.


Ali veš, kaj nastane, če atom odda elektron?

Ali veš, kaj nastane, če atom sprejme elektron?

<NAZAJ
>NAPREJ227/264