Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Polarne in nepolarne molekule

Ali veste kaj je pol in kaj dipol?

Zagotovo smo že vsi slišali o severnem in južnem polu na planetu Zemlja.

Severni in južni magnetni pol Zemlje
Prav tako v elektriki ločimo pozitivni pol (+) in negativni pol (−). Pri magnetu govorimo o severnem in južnem magnetnem polu. Kadar pozitivni in negativni pol sovpadata, govorimo o nevtralnosti. Če središči pozitivnih nabojev in negativnih nabojev ne sovpadata, pa govorimo o dipolu.

Če to opazimo pri molekuli, pravimo, da je molekula polarna, oziroma, da ima molekula dipol.

Dipol molekule vode, H<sub>2</sub>O
Dipol molekule vodikovega klorida, HCl

V tej enoti se boste naučili razlikovati med polarno in nepolarno kovalentno vezjo. Prav tako se boste seznanili s polarnimi in nepolarnimi molekulami ter se naučili  razlikovati med (ne)polarnostjo vezi in (ne)polarnostjo molekule.


Ponovitev

Povežite trditve na desni z ustreznimi na levi, da bodo pari pravilni.

Natrijev klorid uvrščamo med
ionske spojine.
Vodik uvrščamo med
nekovine.
Baker uvrščamo med
kovine.
Preveri
<NAZAJ
>NAPREJ80/264