V čem je pomen znanja o indikatorjih, lahko ugotovimo tudi, če se zamislimo nad tem, kaj jemo in kako to vpliva na naše dobro ali slabo zdravje. Kako torej na podlagi znanja o indikatorjih ugotoviti, katera živila, ki jih uživamo, so kisla in katera bazična?
![]() |
Zavedanje o pravilnem prehranjevanju je ključnega pomena, če želimo ohraniti dobro zdravje. Uporaba čistilnih sredstev, kemično obdelanih krem, mil in šamponov lahko vodi do različnih alergij, vnetij in bolezni. Zmanjša se odpornost telesa, zaznamo padec imunskega sistema. Izbira pravilnih živil v naši dnevni prehrani je nujno potrebna za učinkovito vzdrževanje kislinsko-bazičnega ravnotežja v našem telesu. Če uživamo veliko industrijsko pridelane hrane, hrane živalskega izvora, neekološke hrane in hkrati uživamo tudi veliko sintetičnih zdravil, pride do zakisanosti organizma oz. acidoze. Acidoza je stanje prevelikih količin odpadnih kislin v telesu, ki nastajajo v tkivih in so glavni razlog za nastanek vseh bolezni v telesu.
Iz vsakodnevnih izkušenj vemo, da so nekatere snovi kisle in nekatere bazične. Če je to hrana, ločimo različne okuse, kot je kislo, sladko, grenko in slano. Snovi, ki jih dnevno uživamo, kot npr. kislo zelje, vinski ali jabolčni kis, limonov sok, so kisle, ker vsebujejo kisline. Baze so grenkega okusa, čeprav moramo vedeti, da jih nikoli ne smemo okusiti. Da ugotovimo, ali je neka snov kisla ali bazična, so nam v pomoč posebne snovi, ki jih bomo spoznali v tem poglavju. Imenujemo jih indikatorji.
V tej enoti boste torej spoznali, kako uporabljamo indikatorje, in se naučili, kako z njihovo uporabo razlikovati med kislimi, bazičnimi in nevtralnimi raztopinami.