Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Indikatorji

Kako ohraniti dobro zdravje?

V čem je pomen znanja o indikatorjih, lahko ugotovimo tudi, če se zamislimo nad tem, kaj jemo in kako to vpliva na naše dobro ali slabo zdravje. Kako torej na podlagi znanja o indikatorjih ugotoviti, katera živila, ki jih uživamo, so kisla in katera bazična?

 

Zavedanje o pravilnem prehranjevanju je ključnega pomena, če želimo ohraniti dobro zdravje. Uporaba čistilnih sredstev, kemično obdelanih krem, mil in šamponov lahko vodi do različnih alergij, vnetij in bolezni. Zmanjša se odpornost telesa, zaznamo padec imunskega sistema. Izbira pravilnih živil v naši dnevni prehrani je nujno potrebna za učinkovito vzdrževanje kislinsko-bazičnega ravnotežja v našem telesu. Če uživamo veliko industrijsko pridelane hrane, hrane živalskega izvora, neekološke hrane in hkrati uživamo tudi veliko sintetičnih zdravil, pride do zakisanosti organizma oz. acidoze. Acidoza je stanje prevelikih količin odpadnih kislin v telesu, ki nastajajo v tkivih in so glavni razlog za nastanek vseh bolezni v telesu.

Ponovitev

Iz vsakodnevnih izkušenj vemo, da so nekatere snovi kisle in nekatere bazične. Če je to hrana, ločimo različne okuse, kot je kislo, sladko, grenko in slano. Snovi, ki jih dnevno uživamo, kot npr. kislo zelje, vinski ali jabolčni kis, limonov sok, so kisle, ker vsebujejo kisline. Baze so grenkega okusa, čeprav moramo vedeti, da jih nikoli ne smemo okusiti.  Da ugotovimo, ali je neka snov kisla ali bazična, so nam v pomoč posebne snovi, ki jih bomo spoznali v tem poglavju. Imenujemo jih indikatorji.

V tej enoti boste torej spoznali, kako uporabljamo indikatorje, in se naučili, kako z njihovo uporabo razlikovati med kislimi, bazičnimi in nevtralnimi raztopinami.

Katero snov med naštetimi bi uvrstili med kisle snovi?

Katera snov med naštetimi je bazična snov?

<NAZAJ
>NAPREJ220/264