Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

NEOKLASICIZEM

Neoklasicizem je oznaka za zahodnoevropski umetnostni slog, ki se je razširil po vsej Evropi. Kot nasprotje dinamičnemu baroku in rokokoju je v slikarstvu uveljavil čiste, umirjene linije. Obdržal se je med letoma 1770 in 1830, vrhunec pa je dosegel med francosko revolucijo in Napoleonovim osvajanjem.

Jacques Louis David (1748–1825) je bil najpomembnejši neoklasicistični slikar. Živel je v Rimu, kjer se je navdušil nad Rafaelovim slikarstvom. Leta 1804 je postal uradni Napoleonov slikar. Najraje je slikal antične motive z jasnimi političnimi sporočili.

Baročna umetnost je konec 18. stoletja izzvenela tudi pri nas. Družbeni premiki in reforme cesarice Marije Terezije in pozneje Jožefa II. so vplivali na vzpon meščanstva, njihove norme in moralni vzori pa se jasno kažejo tudi v umetnosti. Vodilno vlogo je prevzela grafična umetnost, ki je najbolj ustrezala željam novih kupcev umetnin.

{RAZMISLI;Ali prepoznaš Kavčičevi najbolj znani deli? Primerjaj motive in slog neoklasicističnih in baročnih slikarjev. Kaj si ugotovil?}


Franc Kavčič, leto 1801, Fokion z ženo in bogato Jonko

<NAZAJ
>NAPREJ176/237