Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
NavodilaÉdouard Manet (1832–1883) je svojo slikarsko pot začel kot pomočnik slikarja Coutura. Potoval je po vsem svetu, izoblikoval pa se je v duhu »antičnih« umetnikov. Trudil se je uspeti v uradnem Salonu, v ateljeju je slikal monumentalna platna, na katerih prevladujejo zemeljski toni.
Édouard Manet, leto 1863, Zajtrk na travi  

Določi motiv spodaj predstavljenih Manetovih del. Med ponujenimi motivi izberi pravega.


{AKT;PORTRET;KRAJINA;ŽANR;TIHOŽITJE}

{ŽANR;AKT;KRAJINA;TIHOŽITJE;PORTRET}

{KRAJINA;TIHOŽITJE;ŽANR;PORTRET;AKT}

Glavni predstavnik francoskega impresionizma je Claude Monet (1840–1926).
{POGLEJ;Pozorno si oglej spodnje slike in razmisli, ali je tudi Pierre Auguste Renoir slikal trenutek. Kje lahko to opazimo?}

Pierre Auguste Renoir, leto 1876,
Le Moulin de la Galette

Pierre Auguste Renoir, leto 1876, Gugalnica

Edgar Degas (1834–1917) je bil rojen v bogati družini in je imel običajno izobrazbo višjega razreda. Ker je želel zasloveti, je sprva slikal takšna dela, ki so bila v uradnem Salonu sprejeta, šele pozneje pa je začel odkrivati nove impresionistične motive. Njegov opus obsega portrete, konjske dirke, gledališče, orkester, dame pri modistkah, perice, akte in predvsem balet. Zaradi občutljivih oči je večinoma slikal v zaprtih prostorih.

Edgar Degas, okoli leta 1877, Zvezda

<NAZAJ
>NAPREJ180/237