Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


Evropsko realistično gibanje je vplivalo tudi na razvoj slovenske likovne umetnosti. Slikarje realiste delimo na dve generaciji. Predstavnika starejše sta brata Šubic, mlajše pa Jožef Petkovšek, Ferdo Vesel, Anton Ažbe in Ivana Kobilca.


Ivana Kobilca, leto 1889, Poletje

IMPRESIONIZEM

Impresionizem je evropsko slikarsko gibanje, ki se je uveljavilo v drugi polovici 19. stoletja. Razvil se je v Parizu, ime pa je dobil po sliki Clauda Moneta: Impresija. Razširil se je po vsej Evropi, okvirno pa ga umeščamo v obdobje 1860–1890.

{SESTAVI;Sestavi sliko Clauda Moneta z naslovom Impresija. Pozorno si jo oglej in razmisli, kaj je na njej upodobljeno in kako. Ali lahko iz ugotovljenega sklepaš, kakšne so značilnosti impresionizma?}

<NAZAJ
>NAPREJ179/237