Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

S prehodom

Valentinina dedek in babica se odpravljata na oddih v zdravilišče. Enodnevno bivanje za oba stane $136\,$€. Koliko morata plačati, če bosta v zdravilišču $2\,$dni?

Izračunajmo, koliko ju stane oddih.

Hitro ugotovimo, da lahko to izračunamo kot $136\,€\cdot2$. To je približno: $100\,€\cdot2=200\,€$.

Toda nas zanima natančen znesek. Poglejmo, kako bi plačala.

Kot vidiš, lahko $10$ kovancev po $1\,$€ zamenjamo za en bankovec za $10\,$€. Imamo $10$ kovancev po $1\,$€ manj in zato en bankovec za $10\,$€ več.

Zapišimo račun v razpredelnico desetiških enot. Zaradi lažjega množenja bomo najprej zapisali večji faktor.

Poglejmo kako pisno množimo.

Pri množenju $2\cdot6$ smo dobili $12$ enic. Spomnimo se, da je $12$ enic enako 1 desetici in 2 enicama. Pod enice zapišemo 2 in k zmnožku pri $2\cdot3$ pri deseticah prištejemo 1 in dobimo 7 desetic.
<NAZAJ
>NAPREJ288/557