Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Enačbe z deljenjem

Metka je na desno stran tehtnice položila $15$ čokoladnih bonbonov. Janko se je odločil, da bo svojih $15$ čokoladnih bonbonov razdelil v vrečke tako, da bodo v vsaki po $3$ bonboni. Koliko takih vrečk mora Janko postaviti na levo stran tehtnice, da bo ta v ravnovesju?

Kako je Janko ugotovil, koliko vreč potrebuje?

Neznano število vrečk, ki jih potrebuje, je označil s črko $x$. Svojih $15$ bonbonov mora razdeliti v natanko $x$ vrečk tako, da bodo v vsaki vreči $3$ bonboni. To pomeni, da išče tako število $x$, da bo $15:x = 3$.
Kako pa rešimo enačbo $15:x = 3$ ?


Najprej se spomnimo, kaj na primer pomeni zapis $14:2=7$. To pomeni, da je $7\cdot 2 = 14$.


Tako zapis $15:x = 3$ pomeni, da je $3\cdot x = 15$.
To enačbo pa že znamo rešiti: $x = 15:3$.
Odgovor: $x =$ 5

Ko je v enačbi neznan delitelj, ga izračunamo tako, da deljenec delimo s količnikom.

Zgled

Reši enačbe

$24:x=3$
$x=8$
$42:x=6$
$x=7$
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ411/557